Paardencoaching kan ingezet worden voor diverse doelgroepen. Eigenlijk is paardencoaching geschikt voor iedereen die zich weerspiegeld wil zien in zijn/haar denken en voelen. Bij mensen kan er een groot verschil zitten tussen wat we denken en voelen. Voor een paard is dit onmogelijk, vandaar dat een paard heel goed is in het ontdekken van iedere incongruentie die bij mensen aanwezig kan zijn. Door het paard als spiegel te hebben, kunnen snel inzichten worden verkregen in waar het bij ons mensen vastloopt.
De belangrijkste reden waardoor mensen vastlopen, is omdat ze in de loop van de tijd spanning opdoen door onverwerkte ervaringen en emoties en niet meer goed weten hoe hier vanaf te komen. Ons denken maakt (negatieve) ervaringen groter waardoor de spanning nog meer oploopt. Het lichaam slaat al die spanning op.
Via de inzet van paardencoaching wordt een deel van de spanning direct via het paard overgenomen en losgelaten door bijvoorbeeld te gapen. Het paard kan namelijk geen spanning vasthouden. Daarbij komen inzichten en ontstaat bewustwording over waar het in ons leven vastloopt. Bij mensen die volwassen en zelfverantwoordelijk zijn, ontstaat dan de mogelijkheid om veranderingen in het leven aan te brengen. Bij kinderen, jongeren, mensen met een psychische beperking of handicap, kunnen de ouders / begeleiders / verzorgers stappen zetten om verandering aan te brengen in het leven van de betrokkene.
Enkele voorbeelden van doelgroepen waarbij paardencoaching ingezet kan worden, zijn:
- Stressreductie.
- Seksueel misbruik.
- Reïntegratie naar maatschappij of werk.
- GGZ, burn-out, trauma en ptss, verslaving.
- Zorg, mensen met ass, mensen met handicap, ouderen.
- Reclassering, gedetineerden, recidive.
- Onderwijs, makkelijker leren (beelddenkers), pesten, empowerment.
- Bedrijfsleven, leiderschap, communicatie, samenwerking.
- Bedrijfsleven, ziekte en –preventie.
- Bedrijfsleven, sollicitatieprocedure.
- Mediation, relatietherapie, relatiebemiddeling.
- Rouwverwerking.