Wat is Paardencoaching?
Paardencoaching is eigenlijk een verkeerde term; het suggereert dat je paarden coacht. Wat er echter mee bedoeld wordt, is dat paarden ingezet worden als hulpmiddel voor mensen om zich sneller bewust te worden van zichzelf. Dit bewust worden heeft met name betrekking op wat iemand denkt en voelt en of dat overeenkomt met elkaar (congruentie). Doordat mensen heel goed in staat zijn om ‘negatieve’ emoties weg te drukken en niet te voelen, zal dat na verloop van tijd blokkades geven in het lichaam. Die blokkades gaan vroeg of laat zorgen voor een gebrek aan energie en lichamelijke klachten. Door iemand in contact te brengen met paardencoaching, gebeuren eigenlijk twee dingen;
- je wordt even uit je vaste denkpatroon gehaald,
- je wordt geraakt in je lichaam/gevoel.
De combinatie hiervan zorgt ervoor dat de koppeling tussen hoofd en hart (opnieuw) gemaakt kan worden. Van hieruit kunnen ook belemmeringen boven komen. Als deze belemmeringen bewust worden, kan er daadwerkelijk iets aan veranderd worden. Een bijkomend voordeel is dat paarden (en eigenlijk alle dieren) spanning overnemen van mensen en dit ook gelijk loslaten door onder andere te gaan gapen. De persoon is dus letterlijk lichter na een sessie paardencoaching.
Waarom paarden?
De reden dat paarden zo goed ingezet kunnen worden voor mensen, komt door hun eeuwenoude natuurlijke eigenschappen. In het wild leven deze prooidieren in een kudde en zijn ze afhankelijk van elkaar om te overleven. Ieder kuddelid screent constant de omgeving op mogelijk gevaar van roofdieren. Maar ook binnen de kudde screenen ze op mogelijke spanning en belemmeringen bij de groepsgenoten. Dit kan immers ook gevaar opleveren om met de hele groep te kunnen vluchten. Zodra er een ziek paard in de kudde is, gaan de andere paarden proberen deze te helpen door in de nabijheid te staan, bescherming en beschutting te geven en zodoende spanning over te nemen. Als dit lukt, is de rust en veiligheid in de kudde weer hersteld. Als dit niet lukt, zal het zieke paard waarschijnlijk achtergelaten worden en is het een prooi voor het eerste roofdier dat voorbijkomt.
Deze natuurlijk eigenschap van screenen en reageren op spanning/belemmeringen wat paarden constant doen, is ook precies wat ze bij mensen doen. Door de reacties van het paard op de spanning bij de persoon, kan afgelezen worden wat er in de persoon omgaat. Het paard ‘spreekt’ altijd in de paardentaal, ofwel de lichaams- en energietaal. Zoals een paard op kuddegenoten reageert, reageert het ook op mensen. Het paard kent immers maar één taal. De paardencoach is als het ware een ‘vertaler’ van het gedrag en de reacties van het paard naar de persoon toe.